Epilepsi är en vanlig neurologisk sjukdom. De flesta känner någon som har epilepsi. 81 000 svenskar har epilepsi, varav 69 000 är vuxna och 12 000 är barn. Omkring 5 500 personer insjuknar varje år.
Att ha epilepsi innebär att ibland få epileptiska anfall. Anfallen förekommer olika ofta, alltifrån några enstaka anfall under hela livet, till flera anfall per dag.
Det finns många olika anfallstyper, beroende på var i hjärnan anfallet äger rum och om det sprids. Det som människor i allmänhet känner till är det stora anfallet då personen faller och blir medvetslös med kramper. Det finns också korta episoder med frånvaro, eller plötsliga ofrivilliga ryckningar, men med bibehållet medvetande
Här kan du läsa mer om epilepsi.
Vad gör man om någon får ett epileptiskt anfall? Epileptiska anfall kan se ut på olika sätt. Det nedladdningsbara dokumentet “Första hjälpen vid ett epilepsianfall”, visar hur man ger första hjälpen vid ett toniskt-kloniskt anfall. Här hittar du också första hjälpen för epilepsianfall i skola och ett nedladdningsbart personligt informationskort, för dig som har epilepsi .
Leva med epilepsi. Här samlas de vanligaste frågorna om epilepsi. Klicka på länkarna för att läsa mer på Svenska Epilepsiförbundet.
Skolhjälp för ungdomar som lever med Epilepsi.
Källa: Svenska Epilepsiförbundet
Podden -Leva med epilepsi
Källa: Podden är producerad för Svenska Epilepsiförbundet och UCB Pharma, sänds via Spotify
Här visas videomaterial om epilepsi.
Boktips!
Här får du tips om 15 böcker som handlar om epilepsi, eller närliggande områden. Böcker för barn, ungdomar och vuxna.
Källa: Svenska Epilepsiförbundet