Välkommen till Epilepsiföreningarna Region Norr   Click to listen highlighted text! Välkommen till Epilepsiföreningarna Region Norr
Hoppa till innehåll

Intervju med Marcus Lenndin

Marcus Lenndin berättar om hur det varit för honom , som tonåring och ung vuxen, att leva med epilepsi. Framförallt vikten av att se möjligheter.

Marcus hade sitt första anfall då han var 6 år gammal, då han var ute och fiskade med sin morfar. Ingen visste då att han hade epilepsi. Han drabbades av en hjärnblödning som nyfödd, och därav fick han epilepsi. Marcus berättar om hur han hela tiden tagit sig framåt och sett möjligheter, och viljan att utvecklas vidare i livet och våga testa. Detta med hjälp av psykolog under en period. Han nämner ofta ordet inspiration, och vill att andra ungdomar också ska se möjligheter istället för hinder.

Det är viktigt att tänka på att man inte är sin funktionsnedsättning. Han är Marcus, fotbollsspelare, sambo, son, kompis, utbildad civilekonom, och mycket annat.

Marcus ger ett exempel på, när han såg sin epilepsi som en utmaning, och hur man kan använda sig av andra tankesätt. När han spelade fotboll som tonåring, funderade han ifall att han skulle fortsätta spela, för han antog att han skulle få mer anfall. Men han utmanade sitt antagande, och fortsatte träna, och skrev ner, då han fick anfall. Det visade sig, att han inte fick anfall oftare under träning, som han först antog att han skulle få. Han nämner också, att det hela tiden är viktigt att sätta upp små delmål, utifrån sina egna förutsättningar, i samråd med läkare.

Han har alltid varit öppen med sin omgivning, och ser det som en trygghet att många visste, och också vad de skulle göra om han fick anfall, och hur de kunde se ut. Man blev mer fri och kunde göra, kanske inte allt som andra kunde göra, men mer. Anfallen kom som de gjorde ändå.

Marcus berättar om alla fantastiska resor han varit på. Han har besökt flertalet länder, och slutade räkna efter 15. Han har varit med och byggt familjens stuga. Det är riktigt härligt att höra vilket stöd han fått av familj, vänner och inte minst sin sambo.

Numera är Marcus helt anfallsfri, och har tagit körkort. Stort grattis! Han känner en stor ödmjukhet och medvetenhet, och tror epilepsin har fått honom att förstå andra människor, och deras utmaningar på ett bättre sätt. Alla människor har olika utmaningar i livet, oavsett vilka de än må vara.

Vi tackar Marcus för att han ville ställa upp på denna intervju, och önskar honom lycka till i livet, nu när han lämnar Västerbotten för nya utmaningar. Men med det tankesättet han har, kan det ju inte gå annat än strålande.

Text: Sandra Sjömark
Bild: Privat Marcus Lenndin

Translate »

För att ge de bästa upplevelserna använder vi teknik som cookies för att lagra och/eller komma åt enhetsinformation. Genom att godkänna dessa tekniker kan vi behandla data som surfbeteende eller unika ID:n på denna webbplats. Att inte samtycka eller återkalla samtycke kan påverka vissa funktioner och funktioner negativt. 

Click to listen highlighted text!